Heklani mrežasti šal, kapa ili traka za kosu

Crochet scarf, hat or hair band
Šal 3 u 1

Ovaj heklani šal koji se može upotrebljavati na 3 načina, vrlo je jednostavno izraditi, pa ga i početnici u heklanju mogu brzo napraviti.

Crochet scarf, hat or hair band
Heklani mrežasti šal

Ako ga na vrhu stegnete gumicom za kosu, dobiti ćete formu kape, a ako ga savijete 3 puta po visini može se koristiti kao traka za glavu.

Crochet hat, which can also be worn as a scarf or hair band
Kapa mrežasta heklana
Crocheted headband that can also be worn as a scarf or hat
Traka za kosu

Za izradu upotrijebila sam 2 klupka vune od 50 g, Meri Unitas, jedno boje lavande i drugo svijetlo sivo. To je 100% akrilna pređa za koju je inače preporuka koristiti igle br. 3 ili 4. Ja sam ovaj šal radila s heklicom od 4,5 mm, jer sam željela dobiti mekši šal.

Veličina je slobodna procjena, širina šala postati će visina oko vrata kada šal spojite, tako da sami odlučite koliko želite da je visoko.

Ako ga želite nositi kao kapu, tada izmjerite visinu od vrha glave do točke ispod uha i tome dodajte još 5 cm koje će trebati da bi se šal vezao gumicom na vrhu glave + još okvirno 5 cm ili više, za rub kape, koji ćete savinuti po želji. Ta visina treba biti širina šala kad počnete s radom.

Ovo se može izraditi od različite vune i vlakana, pa je najbolje da sami vidite koliko lančića trebate za početak, bitno je samo da je broj djeljiv sa 3.

Hekla se dvostrukim stupićima, tj. stupićima sa 1 navojem.

U svakom redu na početku dodati *3 lančića za prelazak u novi red, pa heklati 1 dvostruki stupić, dva lančića, 1 dvostruki stupić u 3. očicu lančića, dva lančića, 1 dvostruki stupić* itd. do kraja reda. Spojiti krajeve običnim lančićem, 3 lančića za prelazak u novi red i dalje heklati kružno *1 dvostruki stupić, dva lančića, 1 dvostruki stupić u očicu od stupića iz prethodnog reda, dva lančića* i tako do kraja.

Ja sam radila 5 redova u jednoj boji, zatim 5 redova u drugoj boji, za cijeli šal napravila sam 5 izmjena boje. Ovo je sve vrlo slobodno i ovisi o tome što vam se sviđa. Na kraju spojite kraj i početak šala običnim niskim stupićima ili slijepim petljama, kako volite.

Nisam sigurna koliko je ovo uputstvo razumljivo, meni je najteže raditi prema pisanom uputstvu, pa vjerojatno i loše objašnjavam.

Pokušati ću napraviti grafički prikaz bodova, pa ću ga kasnije dodati u blog.

Želim vam ugodno heklanje!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s